Hoogte-training

Hoogtestage
Gert-Jan Theunisse over zijn succesjaar 1989: “Ik wilde de bergkoning zijn en moest die bolletjestrui winnen. Zo ging ik de winter van 88/89 in. Hoogtestages doen om het lichaam aan het klimmen in het hooggebergte te wennen. Ik ging regelmatig naar de Sierra Nevada in Zuid-Spanje omdat daar de hoogste klim van Europa te vinden is. Het hoogte-effect gaat pas rond de 2200 meter werken. Op die hoogte voelt dezelfde inspanning die je normaal op zeeniveau doet veel zwaarder aan. Zo’n stage duurt ook minimaal 10 dagen. Die tijd heeft je lichaam nodig om een aantal processen te starten zodat je went aan de ijle lucht. Als je dan weer op zeeniveau terugkomt heb je een soort overschot. Tussen dag 4 en 8 na terugkomst kun je een kleine terugslag krijgen, maar daarna ben je op je top en dat kan je ongeveer een maand volhouden. Je voelt je dan geweldig en gaat “vliegen.”
In het schitterende decor van de Sierra Nevada wil ik de wielerliefhebbers laten meemaken wat een hoogtestage is. De trainingsschema’s stem ik af op de wensen en het niveau van de deelnemers. We sluiten stage af met een “Gert-Jan Theunisse klimdiploma.”

Robert Gesink over het trainen in de Sierra Nevada: “Het hoogte-effect is enorm en er zijn hier veel sporters die een bepaald doel voor ogen hebben.”
Laurens ten Dam: “Zo’n hoogtestage is de beste voorbereiding op de Tour de France.”

De reis is inclusief hotel of appartement en een transfer van en naar het vliegveld.
Het is mogelijk om de eigen fiets mee te nemen, maar ook het huren van een fullcarbon Stevensbike met Shimano Ultegra is mogelijk.